opgroeien zonder alcohol 


 15-jarige jongen
 drinkt niet:
 veel activiteit
 in de hersenen
 15-jarige jongen
 drinkt veel en vaak:
 weinig activiteit
 in de hersenen
Jongen die alcohol drinken:

• hebben een slechter geheugen
• slapen slechter
• kunnen zich minder goed
  concentreren
• hebben een grotere kans later
  verslaafd te raken

Ga met de muis over de puber-
hersens en zie het effect !


Schenk MIJN glas maar vol, zonder alcohol!

Mats Talakua, leerling van de basisschool Het Baken in Zaandam bedenkt winnende slagzin prijsvraag Opgroeien zonder alcohol


Op donderdag 23 november heeft burgemeester Hamming van de gemeente Zaanstad samen met de jury de klas van Mats overvallen. Mats, leerling van basisschool Het Baken in Zaandam, was een van de 114 kinderen uit groep 7 uit de regio Zaanstreek-Waterland die meedeed met de prijsvraag Opgroeien zonder alcohol: Bedenk een leuke slagzin met het woord 'alcohol' erin! Hij bedacht de leukste slagzin: Schenk MIJN glas maar vol, zonder alcohol!

De burgemeester overhandigde de prijs aan Mats; een tegoedbon voor een paar mooie sneakers. Zijn slagzin zal te zien zijn op gadgets die de jeugdverpleegkundigen van de GGD gaan uitdelen tijdens de gesprekken die zij voeren met leerlingen van groep 7 en hun ouders. 

Jury
De jury, bestaande uit vertegenwoordigers van GGD Zaanstreek-Waterland, Brijder Jeugd en de acht gemeenten, is onlangs bij elkaar gekomen om alle inzendingen te beoordelen. De slagzinnen gaan over het hebben van plezier zonder alcohol, groepsdruk, geen alcohol onder de 18 jaar en de gevaren van het drinken van alcohol op jonge leeftijd voor de hersenen. De jury heeft unaniem gekozen voor de slagzin van Mats. Het laat op een originele en positieve manier zien dat geen alcohol drinken heel vanzelfsprekend is! 

Alcoholvoorlichting groep 7

De prijsvraag is een initiatief van GGD Zaanstreek-Waterland. Alle leerlingen uit groep 7 krijgen een consult bij de jeugdverpleegkundige van de GGD. In deze regio is dit consult uitgebreid met extra tijd voor alcoholvoorlichting aan zowel de ouders als de kinderen. Na afloop van het gesprek worden kinderen uitgenodigd om mee te doen aan de prijsvraag en hun inzending via www.opgroeienzonderalcohol.nl in te sturen. En dat hebben veel kinderen gedaan! In dit schooljaar gaan we, wegens groot succes, weer door met deze actie. 
 
Eervolle vermeldingen
Drie inzendingen verdienen een eervolle vermelding. Deze kinderen kregen als prijs een bioscoopbon.