opgroeien zonder alcohol 


 15-jarige jongen
 drinkt niet:
 veel activiteit
 in de hersenen
 15-jarige jongen
 drinkt veel en vaak:
 weinig activiteit
 in de hersenen
Jongen die alcohol drinken:

• hebben een slechter geheugen
• slapen slechter
• kunnen zich minder goed
  concentreren
• hebben een grotere kans later
  verslaafd te raken

Ga met de muis over de puber-
hersens en zie het effect !


Blog


Mariët Hamer, senior preventiewerker bij Brijder Jeugd
Opgroeien zonder alcohol gaat door met winnende slagzin - november 2014


Doe mee! Alcohol onder de 18 is niet oké! - Sarah Hollander uit Wormer maakt winnende slagzin

Een jaar geleden schreef de GGD Zaanstreek-Waterland een wedstrijd uit voor kinderen van groep 7: Bedenk een slagzin met als thema Geen alcohol voor je 18de. De prijsvraag stond open voor alle kinderen groep 7 die wonen in Zaanstreek-Waterland. De winnende slagzin wordt gebruikt tijdens een alcoholcampagne in de regio EN het kind dat deze beste slagzin zou bedenken, wint een iPod.

238 inzendingen!
De kinderen van groep 7 in Zaanstreek-Waterland hebben bepaald niet stilgezeten: maar liefst 238 inzendingen kwamen er binnen. Lang, kort, met humor, met een strenge boodschap, op rijm of juist niet. Een jury die bestond uit medewerkers van de gemeente, de GGD en Brijder Jeugd had de moeilijke taak uit al die uitzendingen de winnaar te kiezen. Dat kostte een paar uur omdat er zo enthousiast was ingestuurd. Maar uiteindelijk was iedereen het eens: Sarah Hollander, leerling van basisschool WormerWieken in Wormer was de winnaar van de iPod met haar slagzin
Doe mee! Alcohol onder de 18 is niet oké!

De overval

Op dinsdag 25 november werd Sarah verrast in de klas. De hele klas werd overvallen in het bijzijn van de moeder van Sarah en een aantal mensen uit de jury. De overval werd geleid door de burgemeester P.C. Tange van de gemeente Wormerland (met ambtsketen). De burgemeester bouwde de spanning op: hij ging eerst met de klas in gesprek over alcohol: wat doet het met je, waarom is het slecht? Voor de klas was het duidelijk: alcohol is slecht als je hersenen nog groeien en je concentratie gaat er van achteruit. Daarna reikte hij de prijs uit aan een glunderende Sarah: een prachtige iPod. De alcoholcampagne ging in de klas direct van start: iedereen kreeg een ansichtkaart en sleutelhanger met de winnende slogan van de winnares erop. Sarah werd daar een beetje stil van: maar liefst 10.000 ansichtkaarten met haar slagzin zullen het komende jaar bij jongeren en hun ouders terechtkomen!

Eervolle vermeldingen
Drie inzendingen verdienen een eervolle vermelding en een bioscoopbon:
  • Wees geen meeloper, alcohol is een hersensloper - ingestuurd door Madelief Bosgraaf van De Werf, Wormerveer

  • Alcohol voor 18? Mij niet gezien - ingestuurd door Luke Mirani, van de JF Kennedyschool in Monnickendam

  • Alcohol onder 18? Mij niet gezien - ingestuurd door Kareem Leerdam, Komeet, Krommenie
Nieuwe actie!
Dank aan alle kinderen die een slagzin hebben ingestuurd. Door jullie enthousiasme is deze actie een groot succes! Vanwege het grote succes kunnen kinderen uit groep 7 ook dit schooljaar weer een leuke slagzin over alcohol insturen! Dat kan net als vorig schooljaar via deze website.

Campagne blijft nodig
Ook al gaat de startleeftijd van het eerste drankje omhoog; we blijven kinderen vanaf einde basisschool wijzen op de gevolgen van alcohol en op de keuze die ze hebben: Nee zeggen. Ouders zijn en blijven belangrijk daarin. We hopen dat uw kind de slagzin tegenkomt en dat startleeftijd nog verder zal stijgen.
Jongeren en alcohol: de zomer - juni 2014

Zon, zee strand, vakantie. Weken geen school dus zeeën van tijd. Er is genoeg te doen voor jongeren in onze regio: festivals, kermissen, strandfeesten, eindexamenfeesten. En er zijn jongeren die alleen op vakantie gaan met vrienden.

Alleen op vakantie

Uit onderzoek blijkt dat jongeren tijdens hun vakantie meer drinken dan ze thuis doen. Daarom is het goed van te voren samen te gaan zitten en een aantal zaken te bespreken.

Samen regels opstellen
Wat mag wel en wat mag niet tijdens de vakantie? Vraag uw kind zelf wat het voorstelt als maatregel of limiet. Dat is serieuze input voor uw beslissingen. Ja, u beslist, maar waarom niet daar samen over nadenken? Door uw kind te vragen mee te denken, neemt u hem of haar serieus. Zo voelt het op vakantie niet helemaal als een regel van de ouders, maar ook meer als eigen verantwoordelijkheid.

Verantwoordelijkheid
Jongeren die op vakantie gaan en van te voren met hun ouders afspraken hebben gemaakt, gedragen zich verantwoordelijker. Maak afspraken over de hoeveelheid drank, over veilige seks (altijd condooms mee!). Want alcohol ontgrenst en kan leiden tot onveilige seks.

Nee zeggen
Vraag eens of uw kind wel eens heeft nagedacht over hoe hij of zij ‘nee’ kan zeggen als het nodig is. Stel hij wil niet meedoen aan een drankspelletje of zij wil eigenlijk niet nog een drankje, hoe doe je dat dan? Heb het erover, zo zet u uw kind aan het denken.

Kermis

Voor veel jongeren is de kermis een jaarlijks evenement waar ze naar uitkijken. Daar laat je je zien, hang je rond, neem je een drankje of meer dan één. Dat is een gesprek met uw kind waard, ook weer over hoeveelheid, verantwoordelijkheid, ‘nee’ zeggen en als vrienden op elkaar letten.

Festivals
De zomer staat bol van de muziekfestivals. Gezellige evenementen om met vrienden naar toe te gaan. Ook daar geldt: informeer bij uw kind wat het van plan is en geef zo concreet mogelijk mee wat u van hem of haar verwacht.  Als het mooi weer is, nog een feitje meegeven: in de zon wordt het effect van alcohol eerder gevoeld. Drink voldoende water en niet te veel alcohol.

NIX- februari 2014

De meeste volwassenen drinken wel eens alcohol en voor veel jongeren is het niet de vraag όf ze alcohol gaan drinken maar wannéér ze starten met drinken. De gemiddelde leeftijd waarop jongeren hun eerste glas alcohol drinken in Nederland, is nu 13,1 jaar. Om die startleeftijd omhoog te krijgen, is de campagne NIX18 van start gegaan en is er een nieuwe wet waarin staat dat aan jongeren pas op hun 18e alcohol verkocht mag worden.

Waarom moet die startleeftijd van nu 13,1 jaar omhoog?
Alcoholgebruik heeft voor jongeren negatievere gevolgen dan voor volwassenen:
• Vroeg beginnen met alcoholgebruik, vooral veel drinken als jongere, vergroot de kans op latere leeftijd op problematisch alcoholgebruik en verslaving.
• Jongeren lopen veel sneller het risico op alcoholvergiftiging dan volwassenen
• Het is bewezen dat alcohol schadelijke effecten kan hebben voor het ontwikkelende brein van jongeren.
• Alcoholgebruik vergroot de kans op agressie en vernielingen, verkeersongevallen, onveilig seksueel gedrag en seksueel geweld.

16 jaar en 17 jaar: vorig jaar wel een biertje, nu niet meer
Er ontstond wel een gekke situatie: jongeren die in 2013 16 en 17 jaar waren, mogen nu geen alcohol meer drinken tot ze 18 jaar worden. Hoe ga je daar als ouders mee om? Zegt u tegen uw zoon: “Nee, de wet is veranderd en dus nu mag je geen biertje!”. Of ziet u het door de vingers en vindt u het irreëel? Het is hoe dan ook een lastige situatie.
Het rijtje met gevolgen van drinken voor je 18e liegt er niet om. Dus is het belangrijk dat u toch dat lastige gesprek aangaat met uw kind van 16 of 17. Ook als die al wel eens een biertje of mixje drinkt. U heeft nu de campagne en de wet als reden om dit (opnieuw) met uw kind te bespreken. Veel ouders denken dat dit geen zin heeft, maar niets is minder waar.

Praten met je 16- of 17-jarige kind
• Ga het gesprek aan over de nieuwe wet, wat vindt uw kind ervan? Hoe gaan hun vrienden daarmee om?
• Het is ingewikkeld om iets terug te draaien wat eerst wel mocht en nu niet meer. Geef aan dat u 'met de kennis van nu' achter de wet staat en liever niet wil dat uw kind drinkt. Het is wel belangrijk om uit te leggen waarom u van mening bent veranderd: het is ongezond en er is een nieuwe wet.
• Informeer uw kind ook dat hij/zij het risico loopt op een boete als hij/zij alcohol in zijn haar bezit heeft in de openbare ruimte zoals op straat en in een park, maar ook op een evenement of in het café.
• Ook al geeft uw kind flink weerstand als u (nieuwe) regels stelt, dit betekent niet dat kinderen de regels van hun ouders compleet naast zich neerleggen.

Niets doen?
Niets doen en niets zeggen heeft zeker geen zin. Dan drinkt uw kind door. Dan zal het hoogstwaarschijnlijk steeds iets meer gaan drinken. Want om hetzelfde effect te bereiken, is er steeds meer alcohol nodig. Met alle mogelijke gevolgen van dien. Wij willen uw kind liever niet tegenkomen op de eerste hulp in het ziekenhuis met een alcoholintoxicatie. Of tijdens een aanmeldgesprek bij Brijder Jeugd. ‘Dat overkomt mijn kind toch niet?’. Dat dachten de ouders van de kinderen die we elke dag tegenkomen, ook.

NIX
Liever NIX dus. Maak met uw kind de afspraak van NIX: Geen alcohol en geen nicotine als iemand nog geen 18 jaar is.2014: alcohol drinken pas vanaf 18 jaar - december 2013 

Vanaf 1 januari 2014 mogen jongeren onder de 18 jaar geen alcohol kopen en/of drinken. Deze regel moet ervoor zorgen dat de startleeftijd, die nu landelijk op 13,1 jaar ligt, gaat stijgen. Nu is de Nederlandse jongere dus gemiddeld 13,1 jaar oud als hij/zij voor het eerst alcohol drinkt. Dat is voor veel ouders een schok.

Als we in de eerste klas van het voortgezet onderwijs voorlichting geven, vragen we altijd wie er al eens alcohol heeft gedronken. Bijna alle vingers gaan omhoog. Vanuit die optiek is de nieuwe regel dus een goed initiatief. De startleeftijd moet omhoog.

Jongeren over de leeftijdverhoging

Op verschillende fora wordt stevig gediscussieerd over de leeftijdverhoging. En opvallend genoeg vinden veel jongeren het een goed idee.“Als ik mijn zusje dronken zie met haar vriendinnen, dat is toch triest? Ze is 15 jaar en heeft geen idee wat ze aan het doen is. Goed idee dus, pas drinken vanaf 18 jaar”. “Ik heb klasgenoten die geeneens bier drinken maar tequila en whisky. En die zijn 16!”

Ook andere kritische opmerkingen geven stof tot nadenken: “Heeft het wel zin om dat te doen als die reclames voor drank wel gewoon wel mogen? Alcohol is flitsend, hip, het zijn reclames met mooie mensen. Die zou ik verbieden..”. Ook de rol van ouders wordt vaak genoemd: “Is dit niet gewoon de verantwoordelijkheid van de ouders? Die doen wel onwijs moeilijk over drugs maar met alcohol mag het allemaal wel, das toch raar?”.

16 jaar: nu wel een biertje, volgend jaar niet meer

Er ontstaat wel een gekke situatie: jongeren die nu 16 en 17 jaar zijn mogen dit jaar nog wel alcohol drinken maar vanaf 1 januari niet meer, tot ze 18 jaar worden. Hoe ga je daar als ouders mee om? Zegt u tegen uw zoon: “Nee, de wet is veranderd en dus nu mag je geen biertje bij de barbecue!”. Of ziet u het door de vingers en vindt u het irreëel?  Het is hoe dan ook een lastige situatie.

Ga nog voor het 1 januari is, in gesprek met uw kind hierover. Vraag om zijn of haar mening, vraag hoe vrienden er tegenaan kijken. En kom naar een ouderavond. De professionals van Brijder Jeugd en de GGD kunnen u adviseren en u kunt van andere ouders horen hoe die hiermee omgaan.Communiceren met jongeren - 27 juni 2012

Er wordt gezegd dat vrouwen van een andere planeet komen dan mannen. Voor ouders en jongeren geldt dat zeker.

U kunt zich blijven afvragen waarom uw kind eerst doet en dan denkt en dat uw kind weer niet snapt dat u dat doodmoe maakt. Uw kind weet dat u hem of haar niet snapt, baalt daar ook van. Dat kunt u zien aan het gezicht en houding, daar is vooral uit af te lezen: “Ben je klaar met dat gepreek?” en “Kan ik al weg?”. Of de opmerking “Ik doe het toch nooit goed!.” Ik heb niet de illusie dat ik u in dit stuk het ideale communicatiemodel aanreik. Wel een paar tips uit onze praktijk.

Wat gaat wel goed?
Geef complimenten. Ouders zijn druk met regels, helpen herinneren (“Gooi je was nou eens IN de wasmand in plaats van NAAST je bed”), overhoren en voortdurend bijsturen. Zeg er iets van als het wel goed gaat, als die was dan een keer IN de wasmand belandt, als uw kind wel op tijd is, zich wel aan de afspraken heeft gehouden over geen alcohol drinken.

Toon belangstelling
Toon belangstelling. Kruip samen achter computer om sites te bezoeken die uw kind leuk vindt. Vraag hem of haar op bijvoorbeeld You Tube te laten zien welke muziek hij of zij leuk vindt. Vraag vrienden eens binnen, leer ze kennen. Zaag ze niet door over school of ouders, maar kijk of u erachter kunt komen wat hen bezighoudt. Muziek, sport, de groep vrienden, uitgaan. Haak niet te snel af: soms duurt het even voor jongeren vertellen.

Samen regels opstellen
Vraag uw kind zelf wat het voorstelt als maatregel of limiet. Dat is serieuze input voor uw beslissingen. Ja, u beslist, maar waarom niet daar samen over nadenken? Door uw kind te vragen mee te denken, neemt u hem of haar serieus.

Ban het woord Puber
Vermijd het woord ‘Puber’ of ‘puberen’, ook al bent u boos. Een van mijn collega’s legde me uit dat het woord ‘puber’ alleen nog negatief is. Van haar mag ik het niet meer gebruiken. Ze heeft gelijk.

Humor
Zet humor in. Zelfspot en de meest voor de handliggende verschillen tussen jongeren en hun ouders kunnen heel grappig zijn. Zo vindt de zoon van mijn vriend ons saai en zwaar voorspelbaar. Daar maak ik graag grapjes over en dat breekt het ijs.

Ouderbijeenkomsten
Met andere ouders van gedachten wisselen over hoe zij die communicatie aanpakken, zorgt altijd voor nieuwe ideeën. Tijdens de ouderavonden nemen Brijder Jeugd en de GGD u mee in de wereld van jongeren en alcohol en de communicatie daarover. De bijdrage van ouders daaraan is onmisbaar.

Meer weten over alcohol en communicatie met uw kind? Meld u aan voor een van de ouderbijeenkomsten van Opgroeien zonder alcohol in uw buurt. Er zijn voor de zomervakantie nog twee beenkomsten in de regio Zaanstreek-Waterland.Groepsdruk - 14 juni 2012

Een mail van een moeder: “Mijn zoon van 18 en zijn vrienden blowen veel. Hij wil graag stoppen maar is bang zijn vrienden kwijt te raken. Wat is wijsheid?”.

Groepsdruk is lastig, omdat een jongere daardoor soms iets doet wat hij of zij eigenlijk niet zou willen. Of, zoals uit de mail blijkt, wordt het lastig om in je eentje een andere kant op te gaan. De eerste die stopt met blowen, of de eerste die ‘nee’ zegt tegen samen (te veel) drinken.

Eva en Lars
Voorbeelden van twee uitersten: Eva van 18 en Lars van 16. Eva is de enige in haar vriendinnenclub die soms ‘nee’ zegt tegen een uitje omdat ze het niet leuk vindt om nuchter tussen een groepje aangeschoten meiden te staan. Of, wat vaker voorkomt: dat ze op een stapavond ‘vroeg’ naar huis wil omdat ze de volgende dag nog moet leren. Niet eenvoudig, vertelt ze, want ze wordt toch als spelbreker gezien door de vier anderen. Je zou als ouder willen dat het je kind uiteindelijk lukt ‘nee’ te zeggen zoals Eva.

Lars is anders. Chillen met zijn vrienden is belangrijk. Dat is waar hij zich de hele week op verheugt. School is geen feest voor Lars, en dat geldt voor al zijn vrienden in het chill-clubje. Ze leven van weekend naar weekend en dan wordt er ook alcohol gedronken. Tijdens een familiefeestje had ik daar met Lars en zijn vader een kort gesprekje over. De vader van Lars vertelde hem dat vriendschap belangrijk is, maar dat vriendschap juist ook gaat over voor elkaar zorgen. Dus als er gedronken wordt, op elkaar letten en elkaar afremmen. Je hebt als groep ook verantwoordelijkheid voor elkaar.

Een tip voor ouders bij zo’n gesprek: Niet zeggen wat er niet goed is, wel zeggen wat nog beter zou kunnen, dus zonder wijzend vingertje. Suggereren hoe het beter kan, zonder iemand aan te vallen is een goede manier. Zo voelt uw kind zich niet in een hoek gedreven.

Mening ouders minder belangrijk
Voor ouders is het de kunst eens met hun kind over groepsdruk te praten. Op basisscholen in groep 7 en 8 bespreken wij groepsdruk al en leren we kinderen hoe ze ‘nee’ kunnen zeggen als ze iets wordt aangeboden. Naarmate kinderen ouder worden, worden vrienden en hun meningen steeds belangrijker. Dat wil niet zeggen dat ouders niets meer kunnen doen of toevoegen. Ook al gaan jongeren steeds meer op zoek naar wie ze zijn en zoeken ze daarbij vaker grenzen op, ouders hebben invloed. Dan heb ik het niet alleen over regels en grenzen stellen, maar ouders zijn ook belangrijk voor het zelfvertrouwen van hun kind. En een kind met zelfvertrouwen durft eerder ‘nee’ te zeggen.

Meer weten over alcohol en groepsdruk? Meld u aan voor een van de ouderbijeenkomsten van Opgroeien zonder alcohol in uw buurt. Er zijn er voor de zomervakantie nog twee in de regio.

Mariët Hamer, senior preventiewerker bij Brijder JeugdNederlandse jongeren en alcohol: Strengere ouders, toch gelukkig - 22 mei 2012

Hoopvolle berichten van Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Elke vier jaar peilt WHO  met een internationaal onderzoek hoe het gaat met 11-, 13- en 15-jarigen in ruim veertig landen. Alcoholgebruik is een van de onderwerpen. Vooral onder de Nederlandse 11- en 13-jarigen is het alcoholgebruik afgenomen. 1% van de 11-jarigen en 4% van de 13-jarigen drinkt nog ten minste één keer per week. Daarmee behoren zij tot de nuchterste jongeren. Vier jaar geleden stonden ze nog in de middenmoot. De Nederlandse 15-jarigen behoorden vier jaar geleden nog tot de toptien van innemers. Nu zijn het gemiddeld matige drinkers, vergeleken met leeftijdsgenoten van andere nationaliteiten. Toch drinkt nog een kwart van de 15-jarige jongens en iets minder meisjes ten minste één keer per week.

De hoofdonderzoeker van WHO constateert dat Nederlandse ouders hun kinderen de laatste jaren weer 'wat korter houden'. Maar ook met strengere ouders blijven de Nederlandse kinderen behoren tot de gelukkigste van de wereld, blijkt uit het rapport. Ze hebben het meestal naar hun zin op school en hebben gemiddeld vaker een goede relatie met hun ouders.

Opvoeden
Mooi dat onze jongeren gelukkig zijn, maar ons zorgen maken doen we als ouders nog steeds. Opvoeden is een kunst en voor de meesten van ons ouders hard werken. Je bent er niet met alleen regels opstellen. Die regels worden overtreden, want om zich los te worstelen van thuis en omdat het nou eenmaal zo werkt bij jongeren, wordt de grens opgezocht en overschreden. Wat doe je dan? Straffen, aanscherpen, je verplaatsen in de situatie waarin je kind zat en begrip tonen? Een terugkerend onderwerp bij onze ouderbijeenkomsten.

Ouderbijeenkomsten
De vragen van ouders zijn belangrijke thema’s tijdens zo’n avond. “Mijn dochter van 16 wil een feestje geven met alcohol, maar dat wil ik niet. Nu dreigt ze dat er niemand komt”. “Mijn zoon van 17 zegt zelf te bepalen hoeveel hij wel of niet drinkt. Geen idee hoe ik dat aan moet pakken.” Hoe doe je dat, wat zijn de opties, wat past bij u en uw kind? Met professionals en andere ouders informatie delen en ervaringen uitwisselen levert iets op, volgens ouders die naar de bijeenkomsten komen. Alleen al om te horen waar andere ouders tegenaan lopen en vanwege de informatie over wat alcohol met jongeren doet.

Dat Nederlandse kinderen met strengere ouders de gelukkigste zijn, is mooi meegenomen. Dat ze minder zijn gaan drinken, is pure winst. Op naar nog mooiere resultaten over vier jaar.

Mariët Hamer, senior preventiewerker bij Brijder JeugdKind in coma - 24 april 2012

De media brengen verontrustende berichten over jongeren die in coma op de eerste hulp terechtkomen. Wat doet zo’n bericht met ouders? Sommige ouders leggen het naast zich neer. Andere ouders raken ervan in paniek. Voor beide groepen heb ik dezelfde boodschap: Zet het onderwerp op de agenda. Want ouders hebben invloed en kunnen sturen, al voelen ze zich soms machteloos.

De nachtmerrie van Maud en de ouzo
Kortgeleden werd ik geïnterviewd door het Noordhollands Dagblad over alcohol-intoxicaties. Hoe kan het gebeuren, waarom voelde de jongere niet aan dat hij of zij te veel dronk? Waar waren de ouders, wat is de rol van de horeca, waarom hebben vrienden niet ingegrepen? Als voorbeeld noemde ik de dochter van een vriendin die in coma raakte. Maud, toen15, was met twee vriendinnen gaan drinken op de slaapkamer van vriendin S. De ouders van S. zaten beneden op de bank. Het was vriendin S. gelukt een fles Ouzo (44%) te kopen en die over te gieten in een lege limonadefles. Op de slaapkamer werd de fles soldaat gemaakt. Maud raakte snel onder invloed en zakte weg. Lang verhaal kort: Maud heeft uren in coma gelegen, haar ouders zaten totaal in paniek aan haar ziekenhuisbed. Gelukkig kwam het goed.
Voor mij was de moraal van dit verhaal: hoe goed je je kind ook denkt te kennen, dit kan dus gebeuren. Vier weken nadat dit gebeurd was, belde mijn vriendin mij met dit verhaal. Ze mocht me van Maud niet eerder bellen, want dit was toch wel heel erg dom geweest, gevaarlijk zelfs. Voor het eerst kwam een alcoholintoxicatie voor mij persoonlijk heel dichtbij. Maud weet dat ze geluk heeft gehad dat ze dit kan navertellen. Door jongeren en hun ouders meer te vertellen over dit verschijnsel, hopen we dat het aantal alcoholintoxicaties afneemt. Als een jongere in het ziekenhuis ligt, worden wij door een aantal ziekenhuizen in de regio gebeld en praten we met de jongere, de ouders en vaak ook de vrienden. Wat is er gebeurd, hoe gevaarlijk was dit en hoe voorkom je dat dit weer gebeurt?

Eerder bespreken
Graag spreken we ouders en jongeren ruim voor we aan een ziekenhuisbed hoeven zitten. Opvoeden is voorbereid zijn, weten wat er speelt en wat uw kind bezighoudt. Niet wachten tot het mis gaat, maar informatie halen, met andere ouders spreken, horen hoe die dat doen. Samen in gesprek gaan levert altijd iets op. Ja, we weten ondertussen allemaal dat je je kind niet thuis dat eerste drankje moet aanbieden, omdat de boodschap ‘alcohol is oké’ dan al meegegeven is. Maar daarna is er nog genoeg om je als ouder druk over te maken en het samen over te hebben.

Ouderbijeenkomsten: gaan!
Ouderbijeenkomsten zijn een goed podium voor het uitwisselen van ervaringen. Middelenkennis, gevolgen en trends worden daar door preventiewerkers gepresenteerd.. Daarnaast wordt veel gedeeld over het thema Hoe praat ik nou met mijn kind? Want weet je eenmaal zelf welke koers je wilt gaan varen in je opvoeding (“ik wil dat je niet drinkt voor je 16e”), dan komt kindlief met obstakels als “Maar al mijn vrienden mogen wel een biertje drinken” tot “Jij drinkt toch zelf ook elke dag een wijntje bij het eten”. Daarover is veel te vertellen. Ga naar deze ouderbijeenkomsten, luister naar wat professionals hierover zeggen. Stel vragen kom in gesprek met andere ouders.

Hoe het verderging met Maud
Met Maud gaat het goed. Ik mag haar verhaal vertellen: wie weet blijft het hangen bij ouders en jongeren. Niet om angst in te boezemen, wel om te waarschuwen. Cijfers zeggen soms weinig, echte verhalen des te meer.